Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Kumpi on pääruoka? Primi piatti vai secondi? Ja mitä eroa noilla on??

Vierailija
12.10.2012 |

Ollaan menossa kaveriporukalla syömään. Käyn ehkä kerran kymmenessä vuodessa ravintolassa, enkä tiedä mistään mitään.



Otetaan pelkät pääruoat ja jälkiruoat ja kaveri pyysi etukäteen katsomaan ruokalistoja, ettei mene arpomiseksi siellä ravintolassa.



Antipasti lienee alkuruoat, mutta sen jälkeen ruokalistassa on primi piatti ja secondi ja niiden jälkeen dolci, eli jälkiruoat. Kumpi noista nyt sitten on se pääruokalista?

Kommentit (9)

Vierailija
1/9 |
12.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

secondi sitten vaikka pihvi.



jos otatte vain pääruoan, se on sitten se secondi.

Vierailija
2/9 |
12.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

siis kumpikin syödään. Suomessa pystyt varmasti ottamaan ihan kummalta listalta tahansa. Varsinaisesti secondi on se ruokaisampi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/9 |
12.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mutta jos haluat, voit toki tilata aluksi antipastin ja pääruuaksi primon, tai pääruuaksi primon ja sitten dolcen.

Vierailija
4/9 |
12.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

syö alkupalojen jälkeen tyypillisesti pastaa (primi piatti) ja sitten vasta lihaa / kalaa (secondi piatti) Eli valitsisin secondi piatti listalta.

Sen kanssa ei sitten yleensä tule lisuketta perunaa/pastaa/ riisiä, koska se tavataan syödä jo ennen pääruokaa.

Vierailija
5/9 |
12.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

siis kumpikin syödään. Suomessa pystyt varmasti ottamaan ihan kummalta listalta tahansa. Varsinaisesti secondi on se ruokaisampi.

Ei tosiaankaan Italiassa ole pakko syödä molempia tai jälkiruokaa. Secondilta yleensä valitaan nopea lounaskin Italiassa.

En oikein tajua ap:n kysymystä, miksei asiaa voi kysyä tarjoilijalta?

Vierailija
6/9 |
12.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

ei sitä pihviä ole pakko italiassakaan vetää, eikä suomessakaan.



Jos sen pihvin kanssa haluaa jonkun lisäkkeen, listalta saattaa löytyä myös "contorni", joka ei tosin ole pastaa eikä riisiä ja jos se on perunaa niin se voi olla varsin vinkeäsä muodossa - usein se on esim pinaattia tai parsaa tai munakoisoa tai jotain vastaavaa kausivihannesta. Mutta siis ei ne italialaisetkaan pihviä paljaaltaan vedä, niillä on vain sellainen tapa, että se lisuke valitaan erikseen.



Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/9 |
12.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Otetaan pelkät pääruoat ja jälkiruoat ja kaveri pyysi etukäteen katsomaan ruokalistoja, ettei mene arpomiseksi siellä ravintolassa.

Mistä sen etukäteen tietää haluaako alkupalaa tai jälkiruokaa, kaveriko sen on päättänyt? Mitä jos ei tykkää jälkiruuista tai listalla ei ole mitään kiinnostavaa ja haluaisikin mieluumin alkupalan? Miksi tuollainen päätetään etukäteen? Onko teillä kiire johonkin sieltä syömästä, vai miksi ei ole aikaa tutkia listaa ravintolassa? Siellä voisi esittää kysymyksiäkin listalta ihan sille henkilökunnalle eikä ihmetellä palstoilla.

Vierailija
8/9 |
12.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Yleensä ei kannata ottaa pelkkiä pääruokia. Italiassa pääruoka, eli secondo (secondi on monikko ja tarkoittaa "pääruoat", tämä lukee listalla pääruokaosion yläpuolella) ei ole siinä mielessä pääruoka kuin Suomessa, sillä ei pyritä täyttämään vatsaa vaan primo eli alkuruoka tekee sen.



Yleinen aterian kulku on niin, että ensin on antipasti eli pienet alkupalat. Sitten primo, joka on yleensä risotto, pasta tai keitto. Tämän jälkeen syödään secondo, joka on useimmiten jotain proteiinipitoista kuten lihaa tai kalaa hyvin yksinkertaisilla lisäkkeillä, esim. kourallinen salaattia, hieman perunoita tai vastaavaa. Secondo on yleensä yksinkertainen, jopa ankea, jos sen syö pelkästään, ja suomalaisten kuulee usein valittavankin Italiassa käytyään että kamalaa ruokaa siellä, hän tilasi pihvin ja tuli tosiaan pelkkä kuiva pihvi ja vähän salaatinlehtiä! Mutta ei sitä niin kuulu syödäkään vaan osana laajempaa ateriaa.



Mutta Italiassa on toki kaikki kombinaatiot sallittuja eikä ole mitään sääntöjä mitä ruokia pitää ottaa ja jättää pois. Tavallisempaa on kuitenkin syödä esim. pelkkä primo kuin pelkkä secondo. Mutta kyllä joskus voi syödä toki pelkän secondonkin jos tekee mieli jotain juuri sieltä kun siellä on vaikka jotain erikoisuutta juuri tänään tarjolla, päiväntuoreita harvinaisempia kaloja tai äyriäisiä vaikka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/9 |
12.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

ei sitä pihviä ole pakko italiassakaan vetää, eikä suomessakaan.

Jos sen pihvin kanssa haluaa jonkun lisäkkeen, listalta saattaa löytyä myös "contorni", joka ei tosin ole pastaa eikä riisiä ja jos se on perunaa niin se voi olla varsin vinkeäsä muodossa - usein se on esim pinaattia tai parsaa tai munakoisoa tai jotain vastaavaa kausivihannesta. Mutta siis ei ne italialaisetkaan pihviä paljaaltaan vedä, niillä on vain sellainen tapa, että se lisuke valitaan erikseen.

Joo tosiaan jos haluaa lisäkkeitä niin ne pitää tilata, samoin jos haluaa syödä salaatin joka syödään yleensä pääruoan jälkeen. Toisinaan pääruoka-annoksiin kuuluu jotain hyvin yksinkertaista lisäkettä kuten vaikka tonnikalapihvin kanssa vähän salaatinlehtiä tai tagliatan kanssa rucolaa ja sitruunaa mutta ne näkee listasta tai selviää kysymällä mitä lisukkeita on mukana.

Italiassakin vaihtelee paljon seuduittain miten nuo menee, etelässä ja pohjoisessa ruoka on aikalailla eri maailmasta esimerkiksi. Mutta ei se pihvin paljaaltaan vetäminen niin kovin harvinaista ole, minä en yleensä esimerkiksi ota lainkaan contorni koska olen pieni nainen enkä enää pastan tai keiton jälkeen pysty syömään mitään perunoita tai vastaavaa raskaampaa secondon kanssa. Mutta tehdä voi tosiaan niin kuin itsellä mieli tekee juuri sillä syömiskerralla, italiassa ei ole tapana nipottaa ruokailusta ja vaatia jotain tiukan etiketin noudattamista.

t. 9

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi yksi yhdeksän